Meer informatie Permanent Make Up

Informatie

Het zetten van permanente make-up brengt risico’s met zich mee. Zorg daarom dat u goed bent uitgerust en genoeg hebt gegeten. Stel de behandelaar op de hoogte van eventueel medicijngebruik of huidproblemen, allergieën, epilepsie en overgevoeligheidsreacties. En controleer op www.veiligtatoeerenenpiercen.nl dat de studio waar u een PMU wilt laten zetten, een vergunning heeft. Deze vergunning geeft aan dat de studio werkt volgens de hygiënerichtlijnen van het Landelijk Centrum Hygiëne en Veiligheid. 

Laat geen permanente make-up aanbrengen:

– op plekken waar u het afgelopen jaar plastische chirurgie of bestraling hebt ondergaan;

– op een litteken dat minder dan een jaar oud is;

– op een plek waar minder dan zes weken geleden PMU is gezet;

– op een plek waar minder dan drie maanden geleden een PMU of tatoeage is weg gelaserd of waar de laserwond nog niet genezen is; 

– op geïrriteerde huid zoals bultjes, donkere moedervlekken of zwellingen;

– als u onder invloed bent van alcohol of drugs;

– als u zwanger bent.

Daarnaast wordt het afgeraden om permanente make-up te laten zetten als u last hebt van één van de volgende aandoeningen: 

– diabetes

– hemofilie

– chronische huidziekte

– allergie voor pigmentstoffen of andere materialen waarmee PMU wordt gezet

– immuunstoornis

– hart- en vaatafwijkingen.

Heb u één van deze aandoeningen of gebruikt u antistollingsmiddelen of antibiotica? En wilt u toch PMU? Overleg dan eerst de mogelijkheden met een arts.

Het zetten van de permanente make-up

Omdat er tijdens het zetten van permanente make-up een wond ontstaat, is er een kans op besmetting van ziekten die via bloed wordt overgedragen, zoals hepatitis B en C. Controleer daarom of de behandelaar hygiënisch werkt. Een hygiënische werkwijze is ook belangrijk om te voorkomen dat uw nieuwe PMU gaat ontsteken.

Let er in ieder geval op dat:

– de huid voor het zetten van de PMU wordt schoongemaakt, gedesinfecteerd en kan worden geschoren met een nieuw wegwerpscheermesje;

– de naalden en inkt steriel zijn verpakt en alleen voor jou worden gebruikt. De naalden zijn per stuk verpakt, inkt zit in kleine inktcupjes;

– tijdens het zetten schone tissues worden gebruikt om de huid schoon te maken;

– de behandelaar tijdens het zetten van de PMU handschoenen draagt en deze vervangt als hij of zij iets anders aanraakt dan de pigmenteerpen, een tissue of u huid;

– de permanente make-up na afloop wordt verzorgd.

Pijnstilling (verdoving)

Indien u voor of tijdens het zetten van PMU wilt dat de behandelaar pijnstilling (verdoving) gebruikt dient u pijnstilling mee te nemen. De pijnstillende middelen zijn alleen op recept van een arts uitsluitend verkrijgbaar bij de apotheek. U dient 1 uur van tevoren op te brengen op behandelde zone(s) om die zone(s) goed te laten verdoven.

Meest gebruikte pijnstillers zijn: Lidocaïne/prolocaïne crème of Emla crème!

Ook kunnen U.A.D. (zoals paracetamol of ibuprofen) als pijnstilling gebruikt worden. Deze zijn verkrijgbaar bij een drogist. Er mogen geen bloed verdunnende middelen gebruikt worden die acetylsalicylzuur bevatten, zoals aspirine, acetosal, alka-seltzer en ascal.

Nazorg Nieuwe permanente make-up

Nazorg Nieuwe permanente make-up is vergelijkbaar met een schaafwond. Slechte verzorging en onhygiënische behandeling kunnen wondinfecties en littekenweefsel veroorzaken. Bovendien kunnen wondinfecties tot een minder mooie PMU leiden. Als u de PMU goed verzorgt, duurt het twee tot zes weken tot de behandelde huid genezen is. De behandelaar geeft schriftelijke uitleg over de nazorg van permanente make-up. Lees dit goed door.

Nazorginstructie

Tijdens het zetten van permanente make-up gaat de huid kapot, waardoor er een wond ontstaat. Als u de PMU goed verzorgt, duurt het ongeveer zes weken tot de behandelde huid genezen is. U mag met een permanente make-up wel douchen.

Behandel de PMU als volgt: 

Zorg dat u tijdens het genezingsproces (minimaal 7 dagen):

– de behandelde huid zo min mogelijk aanraakt (was eerst u handen voordat u de huid verzorgt, liever met wattenstafje of wattenschuifje); 

– de behandelde huid niet krabt;

– de behandelde huid niet afdekt met pleisters of verband;

– (bubbel)baden, zwembaden, sauna’s en stoombaden vermijdt (de behandelende plek mag absoluut niet nat worden);

– het sporten is niet toegestaan (minimaal 5 dagen)

– de behandelde huid niet blootstelt aan zonlicht of de zonnebank.

– smeer de behandelde huid in met een zalf/vaseline (voor het douchen) en met Bepanthene verzorgende crème (minimaal 4 keer per dag). 

Verzorging na de genezing:

De behandelde huid blijft ook na genezing erg gevoelig, daarom:

– smeer uw PMU altijd in met zonnebrand factor 50. 

– was de permanente make-up met een milde ongeparfumeerd zeep;

– dep de permanente make-up na het wassen met een tissue droog;

– de behandelende zone mag niet met peeling worden behandeld

NB: neem contact op met de huisarts bij extreme roodheid, zwellingen, bloedingen, wondvocht, kleurverandering of chronische pijn.

LETOP: Afspraken dienen 24 uur van tevoren worden geannuleerd. Bij het niet tijdig annuleren of wijzigen van uw afspraak worden er kosten in de rekening gebracht en uiteindelijk geïncasseerd door incassobedrijf!

Toestemmingsformulier